Az őszi erdő kutyasétára hív: erdei szagok, zizegő avar, csupa-csupa fantasztikus dolog vár rátok! De egyben sok a veszély is: kullancsok, bolhák, egyes vadak, mérgező gombák, erdei bogyók. Sőt, itt a vadászidény is. Ebben a bejegyzésben ezekről olvashattok röviden.

Az őszi kutyás erdőlátogatás szabályai

Amikor kutyával megyünk az erdőbe, mindig figyeljünk arra, hogy az erdő az ottani vadak élettere. A kutyát lehetőleg ne engedjük szabadon (még akkor sem, ha jól behívható), mert könnyen felzavarja az erdei állatokat, akár meg is ölheti a k madarakat, pockokat, más kisebb állatokat – hiszen ragadozó, ezt ne feledjük!

Az erdő csodás terep a kutya számára: sok az új szag, az őszi avart jól fel lehet túrni, nagyokat hemperegni benne, jó a levegő, van tér. De egyúttal veszélyek is lesnek a négylábú kedvencre. Ha csak nincs tartósan száraz, 0 fok alatti idő, a kullancsok aktívak. Különösen kedvez nekik az ősz, mert a magas páratartalmat kedvelik. A bolhák is jelen vannak minden évszakban. Ezen felül a nagyobb vadak, ha felzavarják őket vagy veszélyben érzik magukat, könnyen támadólag léphetnek fel. Figyeljünk arra, hogy a vaddisznók különösen veszélyesek, akár ránk is.

Az élősködők ellen minden évszakban, így ősszel is védjük a kutyát. Ha élő-vízbe is bemegy az állat, akkor a bolhanyakörvet vegyük le róla, ne azzal menjen be a vízbe, mert a kioldódó vegyi anyagok a vízi állatokra (halak, rákok, stb.) halálosak.

A nedves őszi időben sok a gomba. Ezek közül több mérgező. Fontos, hogy a kutya ne egyen fel semmit, különösen gombát az erdőben. Kis mennyiségű mérges gomba is végzetes májkárosodást okozhat. Vannak olyan bogyós termések is, amelyek mérgezőek.

Emellett ősszel vadászidény is van. Ezért hajnalban, este vagy éjjel ne menjünk ki az erdőbe kutyával. A tervezett erdei séta előtt mindenképpen győződjünk meg arról, hogy az adott erdőben nincs-e éppen erdőlátogatási tilalom. Szeptember – október – november hónapban gyakori, hogy a szarvasbőgés miatt vagy vadászat miatt tilos – nem csak kutyával – az adott erdőbe menni. Az erdőgazdálkodók honlapján általában megtaláljuk az erdőlátogatás korlátozásáról vagy tilalmáról szóló információkat, de a vadászati kamara oldala, vagy a természetjáró oldalak is hasznosak lehetnek. Ha bizonytalanok vagyunk, hívjuk fel az erdőgazdálkodót telefonon – és figyeljünk arra is, hogy nem csak a nagy társaságok erdei esetében fontos tájékozódni, hanem minden erdő esetében, akár a magántulajdonúaknál is.

Még egy dolgot tartsunk be: az erdőben a kutya legyen különösen jól látható. Használjunk láthatósági kutya-mellényt, fényvisszaverő narancssárga nyakörvet, villogó nyakörvet.