A kutyák akkor a legboldogabbak, ha az gazdijukkal lehetnek. Hogy ez mozizós-könyv olvasós pihenés a kanapén vagy egy hatalmas séta, az tulajdonképpen mindegy is. A teleink manapság enyhék és hómentesek, így azokkal a kutyákkal is nagyokat lehet kirándulni, akik kevésbé bírják a havat vagy a hideget. Lássunk 5 kirándulóhelyet, melyet télen kutyával is meg lehet látogatni.

Mire figyelj, ha kutyáddal indulsz kirándulni?

  • Biztonságos felszerelés, nyakörv, hám, póráz.
  • Legyen nálad mindig az oltási könyv.
  • Legyen nálad egy palack víz, itató tálkával.
  • Legyen nálad kakiszedő zacskó, hogy a séta útvonalakat se szennyezzük kutyaürülékkel.
  • Gondoskodj a parazitamentesítésről! A kullancsok az enyhe télen sem szabadságolják magukat.
  • Hűvösebb idő esetén gondoskodj fázós vagy rövidszőrű kutyád ruházatáról is, melyet a kocsiba szállva vegyetek le ,főleg, ha vizes, nyirkos lesz!
  • Külföldi kirándulás esetén kötelező az útlevél kutyád számára!

Kutyás kirándulótippek téli túrázáshoz

Veszprém – A Gaja-szurdok kutyával

A szurdokvölgy télen-nyáron nyitva van és mivel nincs nyitvatartási idő meghatározva, szabadon látogatható. Könnyed túraútvonal, így családoknak is kiváló, de nekivághatunk kevésbé lelkes kutyatársunkkal vagy idősebb négylábúnkkal is, mert a séta kellemes lesz és nem megterhelő. Tempótól is függ, de az egy órás túra nagyjából 3 kilométeren át a patak mentén vezet, így, ha jóidőben megyünk vagy akár nyáro,n a pancsolás sem kizárt.

Kutyás túra a Hideg völgyben

Ez a túraútvonal egy kicsit nehezítettebb pálya. A Budai-hegység legmagasabb pontján járunk, ahol megtalálható a Csergezán Pál-kilátó is 599 méteres magasságban a Nagy-Kopasz tetején. A kilátó tetejére 100 lépcsőt megmászva lehet feljutni a 18 méteres magasságba, ahonnan tiszta időben szinte végtelen körpanoráma nyílik. Ez a túra célpontja, melyhez előtte egy szép séta vezet a Hideg-völgyön keresztül. Kutyával a kilátót nehézkes megmászni, de ha valaki lent marad a kutyával és felváltva ballagunk fel a lépcsősoron, akkor csoda tájkép lesz a jutalmunk. A kiindulópont Telki közelébe az Erzsébet büfé. Innen kövessük a zöld háromszöggel jelzett útvonalat 2,5 kilométeren keresztül a kilátóig.

Gyermekvasutazz kutyával! – Hűvösvölgy

Pórázzal és szájkosárral felpattanhatunk a Gyermekvasútra is, ha ahhoz van kedvünk, de a végállomástól kb. 1 km-re található kevésbé ismert látványossághoz is elsétálhatunk. Ez a világháborús Fazekas-hegyi bunker nem a legszebb sétaútvonal végén található, de a kilátás feltétlenül kárpótol minket és maga a bunker is érdekesség a maga nemében.

A graffitikkel tarkított lőállás a II. világháborúból maradt itt, melyen golyónyomok emlékeztetnek a cudar időkre. Érdemes tehát felkapaszkodni a sziklákra, azonban ide csak fekete öves túrázó kutyánkkal induljunk el. A gazdival való közös programért lelkesedő, ám kevésbé túraképes kutyánkkal pattanjunk fel a Gyermekvasútra és random leszállva tegyünk sétákat.

Autózzatok el kutyástól Gántra!

Ha nincs ellenetekre egy kis autózás, akkor ruccanjatok el Gántra, ahol igazi “marsbéli tájon” sétálhattok, és felfedezhetitek a Bauxitföldtani Parkot és a vörös vidéket, amit a külszíni fejtéssel értek el. Hosszabb kirándulás, bátran szánjunk rá időt, mert nagyon megéri. Maga a Bauxitföldtani Park novembertől március közepéig csak hétvégente van nyitva és a körbekerített park, tanösvénnyel, és csak belépőjeggyel látogatható. Itt található a 13 állomásból álló tanösvény, melynek hossza 3,5 kilométer.

Alsó-Ausztria natúrparkjai kutyával

Ha megtehetjük, üljünk kocsiba és vegyük nyakunkba Alsó-Ausztria csodás tájait. Rengeteg felfedeznivaló és érdekes látnivaló van a Waldviertelben a Kamptal, Blockheide vagy a Nordwald natúrparkban:

  • sziklák, amiket meg lehet mászni vagy fel lehet ugrani,
  • hűs és friss vizű patakok, melyekből jól esik a kutyáknak kortyolni,
  • lápok és puha erdei talaj, mely változatos textúrákat a kutyatappancsok kifejezetten kedvelnek és jótékony hatással is bírnak.

A natúrparkok túraútvonalaira póráz-szabály vonatkozik, ezt kötelezően tartsuk be. Itt igazi különlegesség is vár minket és kutyánkat. Itt található az ernstbrunni farkaskutató központ, és a Wildpark Ernstbrunn vadaspark is, ahol a kutyákat is szívesen látják, sőt még pórázon, vezetett túrán is részt vehetnek gazdijaikkal. Így tisztes távolságból figyelhetik meg vadon élő társaikat.