Nyakunk megint egy olyan ünnep, ami finom lakomákkal, süteményekkel kecsegtet. Összejön a család, jönnek a locsolkodók, négylábú barátunk pedig örömmel konstatálja, hogy a nagy nyüzsgésben mindig lepottyan valami az asztal mellé. Vagy éppen a nagymama, az unokatesó vagy valamelyik kis barátja a gyereknek eteti csupán jó szándékból az ebet. Vannak azonban olyan ételek, élelmiszerek, amik gondot okozhatnak, ha a kutya elfogyasztja őket.

Ehetnek a kutyák sonkát?

Ugyanúgy, ahogy az ember számára, a kutyának is ártalmas a túl sok zsíros étel. A számukra szükséges zsír mennyiségét elfogyasztják a kutyatápokból, konzervekből vagy egyéb kutyaeledelekből. Így, ha túl sok zsíros étellel etetjük őket, annak könnyen rossz vége lehet, ugyanis hasnyálmirigy gyulladást kaphatnak.

A hasnyálmirigy gyulladás tünetei a kutyáknál:

  • étvágytalanság, táplálkozási zavar,
  • súlyos hányás és hasmenés (néha véres),
  • sárga, zsíros széklet,
  • erős hasi fájdalom (nyüszítés és púposított hát), haspuffadás,
  • letargia és gyengeség,
  • esetenként láz,
  • járási nehézség.

Ha ezeket a tüneteket észleled kutyádnál sürgősen fordulj vele orvoshoz!

A húsvéti menü maradékai

Ugyanaz érvényes az egyéb ünnepek alatt megfőzött és megmaradt ételre is, mint a sonkára. A túl sok fűszer, zsiradék, ha nem is okoz hasnyálmirigy gyulladást, akkor megfekszi a gyomrukat.

Semmiképpen ne adjunk a kutyáknak csontot, hiszen a főtt-sült csontok veszélyt jelentenek számukra. A túl sok csont elfogyasztása bélsár rekedést okozhat, emellett a csontszilánkok felsérthetik a gyomor-bélcsatornát, a nagyobb darabok a nyelőcső, gyomor vagy a bélcsatorna elzáródását, és akár perforációját okozhatják.

A desszertek is veszélyt jelenthetnek, főleg, ha mazsolát tartalmaznak. A mazsola elfogyasztása bizonyos kutyáknál veseelégtelenséghez vezethet.

Csokoládé

Bármennyire is vicces, ahogy Fifike leharapja a húsvéti csokinyuszi fejét, ne engedjük!

A csokoládéban található teobromin mérgező kutyáink számára. A különböző fajta csokoládék különböző mennyiségű teobromint tartalmaznak. Egy 75%-os étcsokoládéból már kis mennyiség is súlyos tüneteket okozhat, míg a fehércsokoládé alig tekinthető toxikusnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ehető a kutyák számára. A csokoládé mérgezés komoly állapot, akár az eb életébe is kerülhet.