Reméljük soha, vagy csak nagyon ritkán lesz szükségünk ilyesmire, mégsem árt, ha legalább az alapokkal tisztában vagyunk. Sokszor elég ennyi is és nem szükséges állatorvosi ellátás, máskor meg lehet éppen ez menti meg a négylábú életét.

Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, hogy az első ijedtségen túllendülve azonnal tudjunk cselekedni.

Miért hasznos, ha ismerjük a kutyaelsősegély alapjait?

Mindenképpen fontos, hiszen baleset, sérülés esetén a kórházba szállítás előtt muszáj stabilizálnunk a négylábú állapotát, így biztonságosabban is szállítható és nagyobb az esély a gyorsabb ellátásra. Sokszor éppen ezek a fogások, ezek a hasznosan eltöltött percek menthetik meg a kutya életét, így megéri tisztában lenni ezekkel.

Kutyaelsősegély doboz tartalma

Tartsunk otthon a kutyánk számára is egy összekészített elsősegély dobozt, amit utazásokra, nyaralásokra is magunkkal tudunk vinni és ha a kocsiban elfér, még a kirándulásokon sem árt, ha kéznél van.

Mi legyen benne?

  • sebfertőtlenítő, fertőtlenítő kendő (az elsősegélyt nyújtó számára)
  • gumikesztyű
  • vatta, kötözőgéz
  • fásli, mullpólya, Peha haft, rugalmas kötöző, leukoplast
  • olló, csipesz
  • fecskendő
  • hőmérő
  • aktív szén
  • fiziológiás sóoldat
  • kis tasakos méz
  • ha állandó gyógyszeres kezelésre szorul a kutyánk, akkor utazások alatt ezekből is legyen mindig bekészítve elegendő mennyiség

A következőkben összeszedtünk néhány vészhelyzetet és a tennivalókat a kutyaelsősegély területéről.

Hőguta

Könnyen előfordulhat a nyári hőségben, ennek egyértelmű jelei vannak, melyek azonnali gyors reagálásra és ellátásra szorulnak.

  • Tünetek: tág pupillák, felgyorsult lihegés, hányás, hasmenés, gyors szívverés, vörös nyelv, sápadt íny, sűrűbb nyál, szédülés, remegés, rángás, ájulás, kóma
  • Teendő: Azonnal kezd el lehűteni! Mindenképpen vidd árnyékosabb, hűs helyre és vizes törölközővel kezd el borogatni a hasát, tarkóját, nedvesíteni kell az orrot, szájat és meg kell próbálni megitatni, de semmiképpen ne túl hideg vagy jeges vízzel. Amint valamelyest stabilizálódott azonnal vidd orvoshoz!

Rovarcsípések

Ha a kutyád nem allergiás a csípésekre, akkor a legtöbbször nem veszélyesek, azonban ebben az esetben is igényelnek némi ellátást. De minden alkalommal figyeljük meg a kutyát az első 10 percben kiemelten, de utána is még akár órák múltán is jelentkezhetnek egyéb tünetek. Ha a duzzanaton kívül semmi más nem történik, akkor nem beszélhetünk allergiáról. A fullánkot mindig távolítsuk el és kezeljük a csípés helyét. A méhcsípést szódabikarbónás borogatással lehet enyhíteni, a darázsét ecetessel. Ha kutyádat az arca bármelyik részén érte a csípés, mindenképpen vidd állatorvoshoz és  akkor is, ha bármilyen egyéb tünetet észlelsz.

Anafilaxiás sokk esetén rohamosan fog romlani az állapota, ezért azonnali ellátásra fog szorulni!

Tünetek: légzési nehézség, rohamos duzzadás, nyáladzás, kiütések, ájulás, fokozott fájdalom

Eszméletvesztés, ájulás

Ebben az esetben azonnal szabaddá kell tenni a légutakat, tehát a nyelvét finoman húzd előre. A mellkasán látod, hogy vesz-e levegőt, ezt mindenképpen ellenőrizd és nézd meg a pulzusát. Ezt a hátsó láb belső részén tudod megnézni, vagy a könyök mögött mellkasra nyomott képpel.

  • Kistestű kutya pulzusa: 100-150 percenként
  • Nagytestű kutya: 50-95 között ideális percenként

Amennyiben nem lélegzik a kutya, azonnal el kell kezdeni a lélegeztetést. Ellenőrizzük le, hogy semmi nincs a szájában és kezdjük el szájjal befújni a levegőt az orrlyukán át. A levegő befújását percenként hatszor kell ismételni, egészen addig míg el nem kezd emelkedni a mellkas.

Harapás

Ez az a sérülés, ami mindenképpen orvosi ellátást igényel, még akkor is, ha azt látod, hogy a harapás nem nagy mértékű. Fertőtlenítsd, tisztítsd ki a sebet és menjetek orvoshoz. A harapott sebek könnyen elfertőződhetnek, rövid időn belül hatalmas kárt okozhatnak a szervezetben, úgyhogy ezt semmiképpen ne bagatelizáljuk el. Amennyiben erősen vérzik is, száraz gézzel próbáljuk meg elnyomni vagy készítsünk nyomókötést.

Mérgezés

Belső mérgezés esetén egy percet se késlekedj akkor sem, ha csak gyanakszol. Ha tudod, vidd magaddal a szert is és tudd, hogy minden perc számíthat. A hánytatást hagyd az orvosokra, mert vannak olyan mérgező anyagok, melyeknél a hánytatással csak rontasz a helyzeten.

Vágások, szúrt sebek, felületi sérülések

Ilyenkor érdemes megbizonyosodni a sérülés súlyosságáról, a seb mélységéről. Tisztítsuk meg a sebet és környékét, akár a szőrt is vágjuk le ennek érdekében. Amennyire nem vészes a helyzet, távolítsuk el a koszt és egyéb oda nem tartozó dolgokat, fertőtlenítsük a sebet és tiszta gézzel kötözzük be. Ha kutyád a kutyaelsősegély hőse és hagyja, akkor a mélyebb vásásokat kimoshatod sóoldatos vízzel kötözés előtt.

Közúti baleset

Közúti baleset esetén helyezd a kutyát biztonságba, ha sérülést látsz rajta ,akkor a lehető legkevesebb mozgatással tedd ezt meg. Ebben segítségedre lehet egy kifeszített pléd. Előfordulhat, hogy annyira sokkos állapotba kerül, hogy harap, akkor érdemes valamivel óvatosan bekötni a száját. Akár egy vékony sállal, gézzel, olyan dologgal, ami nem sérti fel a bőrét. Stabilizáljuk és amint lehet azonnal vigyük orvoshoz!