Kutyásnak lenni jó, ezt tudjuk. Szuper érzés nagyokat kirándulni együtt, sportolni, utazni vagy éppen a kanapén heverészni összebújva és filmet nézni, vagy olvasni. Csodás része ez a kutyás létnek, ám van egy másik oldala is, amivel számolnunk kell. Sokan szándékosan nem vesznek erről tudomást, amikor kutyát vállalnak és a „nekünk erre nincs szükségünk”, vagy „velünk ez úgysem történik meg” címszóval kezdik a közös életet. Ám ez nem ennyire egyszerű, mert ezeknek a kiadásoknak és kötelezettségeknek a semmibevétele sokszor veszélyezteti a kutyánk testi, lelki épségét, jogszabályt is sérthetünk vele vagy egész egyszerűen morálisan nem elfogadott.

Kutyás alapfelszerelések

Amikor úgy döntünk, hogy lesz egy négylábú tagja a családnak akkor érdemes készíteni egy listát, hogy mire lesz szükségünk. Etető- és itatótálak, nyakörv, hám, póráz és egy kényelmes kutyafekhely az, amire mindenképpen szükségünk lesz. Ezekből vásároljunk jó minőségűt minden esetben. Biztonságos, erős anyagból készüljenek és legyenek könnyen tisztíthatók. És persze kell kakigyűjtő zacskó is.

Állatorvosi költségek

Magyarországon 2013 óta minden 4. hónapot betöltött kutyába kötelező a chip és már ennél sokkal régebb óta kötelező az évente beadandó veszettség elleni oltás is. Itt nincs mese, jogszabályba van foglalva, tehát nem opcionális. Ami az, az a kombinált oltás, mely egyes fertőző betegségek ellen véd. Ésszerű tehát ezt is évente ismételni, mert az elkapott betegségeket nem csak sokkal költségesebb meggyógyítani, de legrosszabb esetben az állat halálával is végződhet. A gondos és szerető gazda ismérve, hogy egészségügyi szempontból is mindent megad a kutyájának, védekezik a paraziták és betegségek ellen és megbetegedett kutyájának megfelelő színvonalú orvosi ellátást biztosít.

A kutya élelmezése

Betegségeket, alultápláltságot vagy allergiás állapotokat előzhetünk meg a megfelelő minőségű és mennyiségű élelem biztosításával.  BARF, száraztáp vagy akár konzerves etetés esetén is legfontosabb szempont a lehetőség szerinti prémium minőség. A táplálék kiegészítőkkel is jó, ha megismerkedünk megelőzés vagy betegségekből való felépülés, támogatás céljából. Ma már széles tárházát lelhetjük fel ezeknek az üzletekben vagy a webshopokban, könnyű megtalálni a pénztárcánknak megfelelőt.

Közös programok kutyával

Minden kutya örül, ha a családjával részt vehet a programokon. Életvitelnek, habitusnak megfelelően ez sokrétű lehet:

  • túrák
  • kutyaiskola
  • sportok
  • utazás
  • étterem, kávézó (kutyabarát)
  • kifutózás

A szálláshelyek között ma már rengeteg kutyabarát található, ahol általában felár fejében kedvenceink is velünk tölthetik a pihenés napjait. Kutyaiskolába járni ma már rendkívül elfogadott és népszerű közös program, ahol a gazdi és a kutya is egyaránt tanulnak. Egy biztonságos nyakörv, póráz kell hozzá, extra finom falatokkal megtöltött jutalomfalat tartó és a határ onnantól kezdve a csillagos ég.

Kutyát tartani nem kötelező. Ám ha vállaljuk, hogy társunkká fogadjuk, akkor az élete legyen minőségi. Tartalmas, mozgalmas, szeretettel teli, a kutya habitusának és igényeinek megfelelő. Betartva a jogszabályokat és a kutya egyéni igényeit életkorának, állapotának, fajtájának megfelelően. Ha megöregszik, járjon neki a nyugodt és boldog nyugdíjas kor a családja körében. Hogy luxus-e a kutyatartás? Nem luxus, hanem felelősségteljes döntés és vállalás egy életre. Minden tekintetben.