Kutyás gazdiként ismernünk kell a kutyákra leselkedő lehetséges veszélyeket is, ami a táplálkozást illeti. Sokan pusztán jóakaratból vagy szeretetből adnak a kutyáiknak olyan élelmiszereket, melyek súlyos mérgezést, maradandó károsodást vagy legrosszabb esetben halált is okozhatnak. Sokszor az udvar vagy az utcai rejthet nem várt veszélyeket, akár egész évben is. Idén sajnos tele voltak az állatkórházak diómérgezéses tünetekben szenvedő kutyákkal.

Ismereteink gyarapításával és odafigyeléssel elkerülhetők ezek az esetek, így jó, ha tisztában vagyunk a mérgező dolgokkal vagy legalábbis mielőtt odaadnánk a kutyának, utánanézünk, nem okozunk-e bajt. Maga az egészséges dióbél kis mennyiségben nem ártalmas a kutyának, bár ez is sokban függ az eb gyomrának érzékenységétől. De mindjárt más a helyzet, ha a dió penészes kívül, belül.

Penészes dió

Ugyan a dió ősszel terem és hullajtja termését, sajnos egész évben leselkedhet a kutyákra az ezzel kapcsolatos veszély. Ha nem szedjük össze, az a mi hanyagságunk, ám előfordulhat, hogy olyan helyen is bukkanhatunk rá, ahol nincs diófa. Udvarunkba beejthetik a madarak, behordhatják a rágcsálók. A kutyák pedig szeretnek a kertben matatni és jóízűen elropogtatni az ízletesnek ígérkező dolgokat.

Mitől válik mérgezővé kutyáink számára?

Az előző telünk nedves és fagy nélküli volt, így ez remekül kedvez a penészgombáknak. A penész megtelepszik a levelek alatt vagy a nyirkos földön heverő dión is. A kutyáknál fellépő „diómérgezés” jellegzetes tüneteiért a Penicillium crustosum penészfaj által termelt méreganyag, a Penitrem-A nevű neurotoxin.

Diómérgezés tünetei kutyáknál

  • Zavart tudat
  • Egyensúlyzavarok
  • Remegés
  • Szapora légvétel
  • Túlérzékenység: finoman hozzáérve is megugrik, összerándul a kutyus
  • Akaratlan izomrángások
  • Olykor hányás, hasmenés is kíséri
  • Epilepsziaszerű görcsrohamok
  • Eszméletvesztés, kóma
  • Súlyos esetben végzetes is lehet!

Amennyiben ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleled kutyádnál azonnal irány az állatkórház! A nem megfelelő kezelés és/vagy a kezelés hiánya, késleltetése halált is okozhat.

Hogy tudsz a diómérgezés ellen védekezni?

  • Ha van a kertedben diófa, szedd össze mindig a lehullott termést és erre egész évben ügyelj!
  • Ha nincs a kertedben diófa, akkor is légy résen, hiszen a madarak beejthetik repülés közben.
  • Megtanítod kutyádnak az „élelem megtagadást”, amivel bebiztosítod, hogy a földről, utcáról nem eszik fel semmit.

Élelem megtagadás

A feladat alapvető lényege, hogy megtanítsuk kutyánknak, hogy kitől fogadhatnak el ételt, illetve a földön heverő ételeket se fogyasszák el engedély nélkül. Az étel visszautasítása a kutyák számára nem egyszerű feladat és a megtanítása is hosszabb ideig tart, illetve elég összetett. Ám a kutya biztonsága és egészsége szempontjából elengedhetetlen. Így az eb csak ellenőrzött körülmények között, a számára megfelelő és veszélytelen ételeket fogyasztja majd el.

Ehhez a legjobb, ha tréner segítségét kérjük vagy beiratkozunk egy kutyasuliba. Magához a gyakorláshoz pedig nem lesz más eszközre szükségünk csak a „csali falatra” és a jutalmazó falatra, amit a jutalomfalat tartóból adagolunk majd jutalmazásképp.

Mindenképpen megéri a belefektetett energia, hiszen négylábú társunk élete is múlhat rajta. És bár ha a diómérgezést időben el is kapjuk, gyógyítható, ám fájdalmas órákat élhet át kutyánk. Ne bagatellizáljuk el a kérdést a tavasz beköszöntével sem, sajnos nem múlik el az ezzel kapcsolatos veszély.